Wakacje z pasją

Wyjazd dla dzieci i młodzieży, podczas którego mogą swobodnie rozwijać swoje talenty, realizując się w jednej z trzech dziedzin – artystycznej, naukowej lub sportowej. Program jest bezpłatny.

Dla kogo: Uczniowie w wieku 9-15 lat, dzieci pracowników spółek należących do TDJ SA.

Koszt wyjazdu: Udział dziecka w projekcie jest bezpłatny.

Profil artystyczny (edycja 2017)

Uczestnicy mieli okazję wcielić się w rolę fotografa, projektanta mody lub artysty malarza. Dowiedzieli się,  jak odpowiednio ustawić podstawowe parametry aparatów fotograficznych takie jak ISO czy migawka. Poznali niekonwencjonalne metody robienia zdjęć z użyciem obiektywu typu „rybie oko” oraz aparatu podwodnego. Z kolei wcielając się w rolę projektanta poznali podstawy obsługi maszyny do szycia, dowiedzieli się, jak dobierać i regulować ścieg, by wykonywane rzeczy były trwałe i piękne. Stworzyli swoją prywatną kolekcję ubrań i zaprezentowali ją podczas obozowego pokazu mody!

Profil naukowy (edycja 2017)

Wykorzystujemy techniki pobudzające zmysły za pomocą wizualizacji, które nie pozwoliły się nudzić uczestnikom. Nawet najtrudniejsze naukowe tematy poznali z nami w ciekawy i barwny sposób. Czasem było trochę wybuchowo…. W trakcie eksperymentów weszliśmy wspólnie do inspirującego świata nauki. Podczas naukowych doświadczeń stworzyliśmy m.in. pastę słonia, czarodziejskiego Dżina z lampy czy starożytne pismo!

Profil sportowy (edycja 2017)

Podwyższamy  poziom adrenaliny, lubimy aktywnie spędzać czas,  a przy tym świetnie się bawić, tak w kilku słowach można opisać uczestników sportów ekstremalnych. Wyjazd dostarczył dużo zdrowej adrenaliny i sporo wyzwań, które pozwoliły rozwinąć pasje i przełamać słabości. Uczestnicy mogli skorzystać z atrakcji linowych, poćwiczyć celne oko na zajęciach strzeleckich i spróbować swoich sił w sportach wodnych, takich jak kajakarstwo, czy nurkowanie.

Dziennikarstwo i fotografia (edycja 2016)

Taniec, teatr i moda (edycja 2016)

Sztuka przetrwania (edycja 2016)

Zdjęcia: Dominika Targosz